Onze Limburgse ploeg is bekend.

15 burgemeesters en evenveel schepenen vormen de ruggengraat van de kieslijsten waarmee CD&V-Limburg naar de federale en Vlaamse verkiezingen van 9 juni trekt. Voorts fleuren negen jongeren en twee Tom Coxen de kieslijsten op.

Midden oktober maakte HBvL al bekend dat het Genks Kamerlid Nawal Farih (35) de Kamerlijst en Vlaams minister Jo Brouns (49) uit Kinrooi de Vlaamse lijst voor CD&V in Limburg trekken.

Ondertussen raakten ook de verkiesbare plaatsen ingevuld. De burgemeesters Steven Mathëi (Peer) en Ingrid Kempeneers (Sint-Truiden) krijgen plaats twee en drie op de Kamerlijst, burgemeester Tom Thijsen van Kortessem wordt daar eerste opvolger. Op de Vlaamse lijst vervolledigen de schepenen An Christiaens (Tongeren) en Toon Vandeurzen (Genk) de top drie. Vlaams Parlementslid Sofie Mertens uit Lommel is eerste opvolger.

Dinsdagavond heeft de provinciale partijraad de volledige lijsten goedgekeurd. Het gaat om 12 effectieven en 7 opvolgers op de Kamerlijst, en 16 effectieven en evenveel opvolgers op de Vlaamse lijst. Opvallend: 30 van de 51 kandidaten zijn burgemeester of schepen, negen kandidaten zijn jonger dan 36 jaar. “CD&V-Limburg staat voor degelijk bestuur, én we besturen met respect voor anderen. Het is dan ook niet meer dan logisch dat onze lokale bestuurders de ruggengraat vormen van onze kandidatenlijsten”, zegt provinciaal voorzitter Raf Drieskens.

Genk & Coxen

Voorts valt op dat er twee Tom Coxen op de Vlaamse lijst staan. Het gaat om de burgemeester van Hamont-Achel op plaats 13 en de coördinerend directeur van scholengemeenschap Sint-Quintinus op de tweede opvolgersplaats. Alsof dit niet genoeg is zijn beiden ook even oud (47 jaar). Andere opmerkelijke kandidaten zijn algemeen coördinator Petronella Zelissen van Een Hart voor Limburg (plaats 15 Vlaamse lijst) en burgemeester Tomas Vints van Beringen, die na een zware ziekte plaats 7 op de Vlaamse lijst krijgt. Met drie kandidaten (Nawal Farih, Toon Vandeurzen en Erhan Yilmaz) levert Genk de meeste kandidaten.